Sol·licita el teu carnet de jubilat i aprofita els seus descomptes

T’has passat tota la vida treballant, llevant-aviat, complint un horari i donant el millor de tu. Ara, que arriba l’hora de la teva jubilació, et toca gaudir i ho pots aconseguir de manera molt més econòmica gràcies al carnet del jubilat o targeta de pensionista.

En aquest post t’expliquem com sol·licitar-ho, quins són els requisits per obtenir-lo i quins descomptes per a jubilats pots aprofitar.

Com se sol·licita el carnet del jubilat

Si vols sol·licitar el teu carnet de jubilat, pots iniciar el procés a través de dues vies:

Correu ordinari: pots enviar els documents que es requereixen a l’oficina de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) més propera oa l’apartat de correus 65.000 de la teva província.

Carnet de jubilat

Presencialment: acudint de manera física a l’oficina de la Seguretat Social. Si vols agilitzar el tràmit, pots sol·licitar cita prèvia a través d’internet de manera molt senzilla, sense necessitat que tinguis certificat digital ni estar registrat en Cl @ veu seguint els següents passos:

 • Ingressa a la seu oficial de la Seguretat Social. A continuació t’has de fixar en l’apartat on s’indica «Obtenir cita prèvia per a pensions i altres prestacions».
 • Selecciona l’opció «Sense certificat«.
 • Omple les teves dades personals en el formulari que apareixerà.
 • Fes clic a «Finalitzar» i anota la data i l’hora adjudicades.

El procés després inici de la sol·licitud de carnet de jubilat

Una vegada que has presentat la teva sol·licitud formalment per qualsevol de les dues vies esmentades pots comunicar-te amb l’INSS a través del telèfon 901166565 per obtenir informació sobre l’estat en què es troba el tràmit.

És important destacar que hi ha un termini màxim de 10 dies per revisar si compleixes amb els requisits i per demanar-te documentació en cas que sigui necessari per a l’expedició del carnet.

Requisits per a sol·licitar el carnet de pensionista

Tots els espanyols que poden sol·licitar el carnet de jubilació han de ser pensionistes per tres causes fonamentals:

 • Jubilació.
 • Incapacitat permanent.
 • Defunció (els vidus i els orfes són els exemples més freqüents).

Documentació que cal presentar a la sol·licitud de la targeta per a jubilats

En el moment de la sol·licitud del teu carnet de jubilació hauràs d’aportar una sèrie de documents:

 • En qualsevol cas, hauràs de presentar un document d’identificació: DNI o passaport.
 • Si tens menys de 65 anys a més has d’aportar el justificant que acrediti la teva condició de pensionista.

En cas que necessitis que vagi una altra persona a sol·licitar el teu carnet, pot fer-ho tu cònjuge o parella de fet. Si és així, cal adjuntar els següents documents:

 1. Llibre de família o inscripció en el registre de parelles de fet.
 2. El teu DNI fotocopiat.

On obtenir el carnet de jubilat

L’expedició del carnet de pensionista és competència de l’INSS i, tal com hem assenyalat, la sol·licitud s’ha de fer a través de qualsevol de les seves oficines. Simplement per comoditat és aconsellable que et dirigeixis a la més propera, bé sigui per correu ordinari o de manera presencial. Pots consultar la que més et convé a la pàgina web oficial de l’INSS.

Ara que ja saps on es pot demanar el carnet de pensionista, és el moment de conèixer els grans beneficis que et pot aportar. Segueix llegint per conèixer-los!

Targeta de pensionista

Els avantatges de comptar amb la targeta de pensionista

Una vegada que obtinguis el teu carnet, podràs gaudir de condicions especials i nombrosos descomptes per a pensionistes.

Gràcies a ells pots planificar el viatge dels teus somnis a molt baix cost o marcar-te una rutina que et permeti assaborir el dia a dia al màxim. A més, si ets dels que ha sabut veure els avantatges d’un pla de pensions, hauràs pogut complementar la jubilació amb uns ingressos extra.

Segueix a més els nostres consells per rescatar el pla de pensions i treu el màxim partit econòmic per posar en marxa tots aquests plans.

Fes turisme a la teva mida

Aprofita el carnet de jubilat per viatjar, conèixer nous llocs i usa els descomptes que t’ofereix l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO).

El truc està en que organitzen els viatges fora de les temporades més cares, i així pots beneficiar de preus molt més assequibles.

A més, en els viatges de l’IMSERSO, pots portar com a acompanyant una persona que encara no estigui jubilada pagant la mateixa tarifa.

Allotja’t on sempre vas somiar

Una altra opció econòmica d’allotjament és la targeta «dies daurats» que ofereix Paradors Nacionals als majors de 60 anys mitjançant la qual obtindràs un 35% de descompte en habitació amb esmorzar.

Finalment algunes agències de viatges, tant presencials, com ara, ofereixen viatges per a jubilats amb preus molt assequibles Informa’t!

Mou-te en transport públic

El transport públic compta amb descomptes que van des del 50% fins al 90% segons la comunitat autònoma a la qual pertanyis. El descompte variarà, principalment, en relació a la renda que coures.

La RENFE també disposa d’importants descomptes, en complir els 60 -estés o no jubilat- a través de la targeta daurada. Per aconseguir-la hauràs de pagar uns 6 € anuals.

Si prefereixes viatjar en autocar, diferents companyies com ALSA, et surten un 40% més barat (excepte si viatges divendres i diumenges que apliquen un 20% de descompte).

Torna a les aules

Centres de cultura, aules de tercera edat, clubs de jubilats … trobaràs molta i variada oferta per dedicar-te a l’estudi d’aquella matèria que t’apassiona, o per aprendre a pintar, informàtica o refrescar algun idioma, entre moltes altres opcions.

Segur que en el teu mateix barri trobaràs ofertes culturals que poden encaixar amb les teves inquietuds.

D’altra banda, si desitges «contagiar-te de joventut» anar de nou a la Universitat, resulta una atractiva opció.

A partir de les anomenades Aules de l’experiència o la Universitat dels majors podràs cursar estudis universitaris a preus molt assequibles.

CINEMA, TEATRE O MUSEUS

La majoria de cadenes de sales de cinemes ofereixen descomptes en presentar el teu carnet de jubilat. Solen tractar-se d’projeccions entre setmana o fins i tot matinals. Aprofita ara per posar-te al dia d’aquestes pel·lícules que abans no podies permetre’t.

Els teatres també s’han actualitzat en qüestió d’ofertes per a persones jubilades. Demana informació i et sorprendràs amb descomptes que van des del 10% fins al 50%.

Sense oblidar-te dels museus, que et brinden també opcions a tenir en compte. N’hi ha que, fins i tot són gratuïts. Segur que gaudiràs visitant-!

Mens sana in corpore sano

No descuidis la teva forma física. És molt important comptar amb algun tipus d’exercitació per als teus músculs.

Els gimnasos o instal·lacions públiques compten amb tarifes especials que van des del 20% fins al 75% de descompte.

Conclusions

La sol·licitud del carnet de pensionista és força senzilla i pot realitzar-se per correu ordinari o presencialment dirigint-te a qualsevol oficina de l’INSS. Cal destacar que pots agilitzar el tràmit mitjançant la sol·licitud de cita prèvia i que, generalment, és suficient presentar el DNI, però hi ha determinades circumstàncies en què hauràs d’aportar documentació addicional.

És important que tinguis en compte que, en el moment de la sol·licitud, has de ser pensionista, bé sigui per jubilació, per invalidesa permanent o bé per comptar amb una pensió fruit de la defunció d’algun membre clau de la teva família, com el teu cònjuge o els teus pares.

Quan tinguis la targeta en el teu poder podràs gaudir dels interessants descomptes per a jubilats en viatges, transport, universitats, cinemes, teatres i gimnasos, entre d’altres.