cita prèvia

Per tràmits i prestacions en les seguretat social, des de fa temps, es pot recórrer a la seu electrònica de l’esmentat organisme, una solució ràpida i senzilla però, per a determinades prestacions, cal desplaçar-se personalment a l’INSS, el que implica sol·licitar cita prèvia.

Deixa’ns mostrar, pas a pas, com sol·licitar cita prèvia en la pròpia Seguretat Social per a realitzar tràmits i prestacions a la TGSS.

Passos a seguir per demanar cita a la Seguretat Social

Avui dia, podem sol·licitar en línia moltes gestions de l’administració de l’estat però, com hem dit, altres sol·licituds i ajuts ens obliguen a dirigir-nos en persona a les oficines de la Seguretat Social i, com ja passa amb altres organismes, és imprescindible i obligatori sol·licitar la cita en qualsevol dels Centres d’atenció i Informació de la SS, perquè l’atenció sigui el més àgil possible i no tinguem ha patir esperes.

Com sol·licitar la cita prèvia?

Hi ha 3 formes de reservar la cita:

 1. per internet
 2. per telèfon
 3. Amb la pròpia App de Cita prèvia

Quines gestions necessiten cita prèvia?

 • Pensió d’orfandat
 • Petició de targeta sanitària europea (quan es viatja).
 • Pensió de jubilació.
 • Pensió i prestació de viduïtat
 • Ajudes relacionades amb el naixement d’un fill
 • Subvencions i ajudes per cura de fills amb malalties greus
 • Prestacions de risc en l’embaràs
 • Prestacions de risc en el període de lactància
 • Obtenció d’ajuts per descendents al seu càrrec (fills)
 • Prestacions per part de tipus múltiple
 • Accés al sistema d’assistència sanitària
 • Sol·licitud de pensions per a altres familiars
 • Ajuda per paternitat i maternitat
 • Incapacitat de tipus temporal
 • Incapacitat de tipus permanent

Anem a veure, pas a pas, com pots demanar la cita a l’INSS a través de cadascuna de les opcions disponibles.


Sol·licitar per Internet a l’INSS

El procediment per demanar o modificar una cita on line és immediat, i no requereix d’identificació tipus certificat digital ni claus d’accés.

1.- En primer lloc accedirem a la seu electrònica de la seguretat Social.

2.- Seleccionarem el menú de “Ciutadans” i, a continuació, l’opció de “Cita prèvia per a pensions i altres prestacions”.

3.- Se’ns demanarà si volem una nova cita, o bé modificar o eliminar una altra anterior en una pantalla com aquesta.

Les alternatives ens permeten fer la petició mitjançant certificat digital, usuari i clau tot i que, com indiquem, es pot dur a terme “SENSE CERTIFICAT”

4.- Accedirem al formulari de sol·licitud, en el qual caldrà omplir les dades que mostrem a continuació.

5.- Es requereixen les dades personals com el nom i cognoms, passaport o NIE (en cas d’estrangers), DNI, un telèfon mòbil (en el qual es rebrà la confirmació mitjançant SMS), i un e-mail per la mateixa comesa.

6.- Com passava amb la cita telefònica, una de les dades serà el codi postal perquè la reunió sigui a l’oficina més propera al seu domicili.

7.- Caldrà omplir un codi captcha (per comprovar que es tracta d’una persona real) i, en prémer sobre el botó de “Continuar”.

8.- Accedirem a un altre formulari on se’ns demanarà que concretem el tràmit o gestió que volem realitzar (informació sobre prestacions, lliurament de documentació prèviament requerida, modificació de les dades emmagatzemades a la base de dades de l’INSS, etc …)

9.- Pressionarem “Seleccionar i continuar”.

10.- Finalment, i en funció del codi postal, ens mostrarà totes les oficines pròximes, així com les dades de contacte (adreces, telèfons, horaris, etc …), permetent escollir la data i hora disponibles.

Quan fem clic a “Seleccionar” quedarà reservada i confirmada la cita.

Tan sols queda anotar el localitzador (identificador), que tambíen rebrà per SMS (si hem indicat nostre telèfon mòbil a la petició), correu electrònic, o que pot descarregar fent clic en el botó de la part inferior.


Anul·lar cita a la Seguretat Social

Com es pot veure en aquest apartat de gestió de la cita, també pot anul·lar la cita prèvia en el botó que apareix al seu costat, per la qual cosa haurem d’accedir a aquest apartat en cas de voler efectuar aquesta anul·lació.

Podem accedir amb Certificat digital o sense el. L’accés mitjançant certificat electrònic és immediat, permetent confirmar l’anul·lació, però si no disposes de certificat has d’usar el teu identificador personal (IPF), com el NIE, passaport o NIF, o el mateix identificador de cita rebut quan es va realitzar la sol·licitud.

Segurament es necessiti també alguna altra dada personal per verificar l’autenticitat del contribuent, o un codi captcha.

Un cop anul·lada, no es pot desfer el tràmit, per la qual cosa, per a concertar una altra, haurà de demanar una altra seguint els passos descrits en aquest post.


Sol·licitar per Telèfon

Amb una trucada telefònica al 901 10 65 70 (servei oficial cita prèvia Seg-Social automatitzat)

L’horari d’atenció en aquest telèfon, en ser una locució automàtica, és ininterromput (24 hores els 7 dies de la setmana), per la qual cosa és igual d’efectiu que la sol·licitud online.

El procés és senzill:

 • La locució demanarà que pressionem un nombre (també podem dir-ho de viva veu), per establir el tràmit que volem dur a terme (pensions, incapacitat, viduïtat, etc …)
 • A continuació ens demanarà el nostre codi postal per a indicar-nos quina és la nostra oficina CAISS més propera.
 • Finalment ens demanarà el nostre DNI o NIE per confirmar la identitat de la persona que acudirà a l’oficina.
 • La S. Social ens oferirà la primera hora de cita disponible, però ens permetrà modificar l’hora i el dia per adaptar-la a les nostres necessitats i, un cop confirmada, rebrem una confirmació amb un codi de verificació (imprescindible per acudir a l’oficina).

Utilitza l’App de la Seguretat Social

En aquest cas, caldrà que descarreguis l’app des de la botiga d’app o el marketplace de android, localitzant aquesta aplicació com “cita prèvia”.

També n’hi hauria prou amb accedir al web oficial de les Apps en aquest enllaç.

El procés i informació a introduir per reservar hora és idèntic als altres 2 procediments, Nom, cognoms, CP, NIE o DNI, etc ….

Recordeu que aquests serveis són gratuïts i que, en cap cas, ha d’abonar cap import en qualsevol pàgina que ofereixi aquests serveis.

Direccions Provincials

INSS BARCELONA

Carrer Sant Antoni Maria Claret nº5 a nº11
Barcelona – Codi Postal: 08037 – BARCELONA
Telèfon 93.434 52 00
Fax 93.434 52 24